מהי עצירת שתן? ובכן, במינוח רפואי, מדובר על תסמין קליני המבטא אתגר ביכולת מתן השתן. אחד הטיפולים הידועים כיום הוא טיפול מכאני, כדרך החדרת קתטר. ועם זאת, ישנם טיפולים שונים המתפתחים מעת לעת.
מהי עצירת שתן?
במסגרת תופעת עצירת שתן, ישנה כאמור אצירת שתן באופן כרוני, כמו גם אצירה אקוטית. במקרים מסוימים, עצירה אקוטית מיוחסת לחסימה של מוצא שלפוחית השתן בידי ערמונית מוגדלת. ועם זאת, ישנם מקרים אחרים התקפים גם להקשרים בהם אין כך הדבר. ישנן שתי קבוצות עיקריות שניתן לקטלג כדי להסביר את הגורמים השכיחים הידועים לממסד הרפואי כיום. קבוצה אחת, נקראת בידי אנשים מסוימים כקבוצת גורמים אנטומיים. כאשר המשמעות היא בחסימה אנטומית, המתבטאת בחסימה במוצא שלפוחית השתן וניתן לקשר לה הגדלת ערמונית שפירה, חסימה במוצא שלפוחית השתן, הצירויות ואף הפרעות תפקודיות שונות. בעוד במקרים אחרים, הסיבה הרלוונטית מקושרת דווקא לצניחה של איברי האגן.
ישנה כאמור קבוצת גורמים שנייה, אשר אינם מבוססים על חסימה פיזית. מדובר על מצבים פסיכולוגיים שונים. או במילים אחרות – הצורה בה הגוף משקף את מה שהנפש מרגישה. במקרים כאלה, טיפול רגשי ו/או מנטלי בהחלט יכול להועיל, באם עוזרים לנפש להתרפא כך שהגוף יכול להתחיל לשקף בריאות פנימית, במקום. ההשלכות של עצירת שתן הינן אתגרי ריקון, אתגרים עם מידת הדחיפות ואף התכיפות של מתן השתן, במקרים מסוימים גם דליפת שתן, או אתגר בלתת שתן ובכלל – להתעסק בנושא שתן ואסלה. וכן הלאה.
מהו תהליך אבחון עצירת שתן?
במסגרת אבחונה של עצירת שתן, יש לזהות את סוג התסמינים – באם מדובר על כרוניים או אקוטיים. בהמשך, נבחנים אלמנטים שונים בידי הדמיות כדי להעריך את תפקודן של מערכות עליונות. זאת על מנת להתבונן באם ישנה הרחבה של מערכת מאספת, הרחבה של אגן, וכן הלאה. במסגרת האבחון, אפשר שתערך גם בדיקה אנטומית כדי לבדוק באם ישנה חסימה במוצא שלפוחית השתן.
במקרים רבים, האבחון יכול להתבצע באמצעים פיזיים פשוטים. ועם זאת, ישנם מקרים בהם הוא מתבצע על ידי בדיקות ייעודיות, לרבות אורודינמיקה, אשר מטרתה היא לבדוק את תפקוד כיס השתן (כלומר, יכולתו לאגור ולהתרוקן). מעבר לכך, אפשר שתיבדק אפשרות של אצירת שתן בעקבות בעיות עצביות שונות. לרבות מחלות, שברים וכו'.
כיצד ניתן (עוד) לתת על כך מענה?
באם ישנה חסימה בעקבות הגדלת ערמונית או צניחת אגן, יכול מאוד להיות שטיפול בתופעת עצירת שתן יעסוק בהסרת החסימה, מה שיכול להוביל לריפוי עצירת שתן. ואילו באם מדובר מבעיות עצביות או בשרירים, לא ידוע לנו על פתרון שהממסד הרפואי העלה עד היום – ועם זאת, יכול מאוד להיות שזה קיים נכון לכתיבת וקריאת שורות אלו. מעבר לכך, יש לציין שרבים מעריכים כי לבעיות ברמה הפיזית יש שורש ברמה הרגשית. ועל פי כן טיפול רגשי מעמיק הנוגע בשורש העניין, יכול להיות בעל ערך בתהליך הריפוי (תלוי הקשר). על כן אם מישהו מרגיש שזה רלוונטי עבורו, ביכולתו לחקור גם את הכיוון המצוין לעיל.