תופעת דליפת שתן מדחיפות מתארת מצב רפואי המגדיר מתן שתן אי רצוני. עקרונית, קיימת הכרה בשלושה סוגים עיקריים של דליפות שתן: דליפת שתן מעורבת, דליפת שתן במאמץ וכמובן, דליפת שתן מדחיפות. בכתבה זו, נסקור קמעא את המידע מאחורי דליפת שתן מדחיפות, לרבות גורמי סיכון ודרכי מענה אפשריות.
מהי דליפת שתן מדחיפות?
דליפת שתן מדחיפות נקראת גם שלפוחית רגיזה. לתמציתו של דבר, מדובר בדחף פתאומי, ויש שיגידו גם חזק – להטיל שתן. אנשים שחווים דחף פתאומי וחזק להטיל שתן לא בהכרח יספיקו להגיע לשירותים ועל פי כך יטילו שתן באופן לא רצוני. מה שנקרא, מדחיפות. התופעה יכולה להיות זמנית וחולפת, כתוצאה מזיהום בדרכי שתן, או אכילת מזונות מסוימים. והתובעה יכולה להיות מבוססת על מצבים של פגיעה נוירולוגית, מחלות שונות (כמו סוכרת לא מאוזנת), חוסר איזון בבלוטת התריס, וכיוצא בזה.
מה יכול להוביל ליצירתה של דליפת שתן מדחיפות?
ישנם מספר גורמי סיכון מוכרים בממסד הרפואי, המעלים את הסיכוי ללקות בדליפת שתן מדחיפות, לרבות:
- סטטיסטיקה: סטטיסטיקה היא לא גורם סיכון, אלא מתוך ניתוח נתונים ניתן לראות שהיא מציירת תמונה מעניינת. מבחינה מגדרית, דליפת שתן מדחיפות שכיחה יותר אצל נשים. יש שייחסו זאת למבנה אנטומי נשי, או הריון או השמנה, אשר ביכולתם להגדיל את הלחץ על שלפוחיתה שתן. באופן דומה, לידה נרתיקית, בייחוד אם היה מדובר בלידה בה שלב הלחיצות היה ממושך (למעלה משעתיים) נחשבת כגורם אפשרי.
- גיל: או מה שקורה לשרירי השלפוחית באם הם לא מקבלים את תשומת הלב הראויה להם עם הזמן.
- גיל המעבר: שינויים הורמונליים והשפעותיהם על שלפוחית השתן אצל מי שלא מצא דרך להחזיר את עצמו לאיזון.
- עישון
- ערמונית מוגדלת
- תופעות רפואיות. לרבות איזון בבולטת התריס, סכרת לא מאוזנת, הפרעות נוירולוגיות.
- עצירות כרונית.
וכיוצא בזה.
איך ניתן להעניק מענה למצב של דליפת שתן מדחיפות?
יש לא מעט דברים שניתן לעשות כדי לתת מענה על דליפת שתן מדחיפות. ישנם דברים שניתן לעשות ברמת הרגלי החיים. ניתן לדוגמה לרדת במשקל, להפסיק לעשן ולצרוך פחות חומרים דוגמת אלכוהול וקפאין. וכבר ניתן לראות כיצד זה נותן מענה על תיקון חלק מגורמי הסיכון אשר מנינו ברשימה שבפסקה הקודמת. ניתן לגשת לנושא גם מהרובד הפיזי. לדוגמה, טיפול פיזיותרפיה ברצפת האגן לתרגול וחיזוק השרירים והסוגרים, כמו גם שיפור השליטה עליהם יכול לסייע, לדעת גורמים מסוימים. ישנן מסורות יוגה מסוימות אשר מתייחסות לאזור רצפת האגן שניתן לבדוק ולראות מה הן מציעות.
שיטות טיפול אחרות (פולשניות) יכולות לכלול גם הזרקות בוטוקס, טיפול תרופתי ואף התערבות כירורגית. ועם זאת, במקרים רבים, אין צורך להרחיק לכת אלא פשוט לשנות הרגלי חיים, לשלב אימונים פיזיותרפיים ותרגילים מתאימים.