בריחת שתן בעקבות מחלות

בריחת שתן בעקבות מחלות הינה מושג המאזכר את מערכת היחסים בין מחלות לבין המנגנון השולט על אגירתן שתן בשלפוחית, כמו גם על שחרור מבוקר של שתן בהתאם למדדים ביולוגיים שונים. מנגנון זה מורכב ממספר רכיבים, ומתפקידיו לשלב בין עצבים סנסורים ומוטוריים, סוגרים מכניים, הורמונים, חיישנים הרגישים למתח וכו'. בהקשר מושג זה, מדובר על מחלות המאפשרות ליקוי במנגנון זה. הממסד הרפואי מאמין כי תוצאת הדבר היא בריחת שתן.

 

מה ניתן לכלול בתוך בריחת שתן בעקבות מחלות?

אם נרצה לפרט על בריחת שתן בעקבות מחלות מסוימות, נוכל לציין פרקינסון, שאחת מהשפעותיה היא התנוונות מערכת העצבים המרכזית. חלק מתופעותיה היא ירידה הדרגתית בתנועתיות, כמו גם נוקשות שרירים עד לרמה של קיפאון תנועה, אתגרים עם שיווי משקל, רעדים בלתי רצוניים הן בשעת לחץ והן בשעת מנוחה, וכיוצא בזה. יש שיגידו, כי חלק מהתסמינים יכולים להתבטא גם בפגיעה בררנית בעצבים הקשורים לתפקוד השלפוחית. לרבות פגיעה בעיצבוב סוגר שלפוחית השתן, התכווצות יתר שריר השלפוחית, חוסר מודעות למידת המלאות של שלפוחית (מה שיכול לתרום לדליפת שתן עקב מלאות יתר) וכיוצא בזה.

בתוך בריחת שתן בעקבות מחלות מסוימות ניתן לכלול גם אלצהיימר, וגם במקרה זה מדובר על מחלה המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית. חלק מתסמיניה הינן ניוון תאי עצב במוח, ירידה הדרגתית ביכולות קוגניטיביות וכו'. תסמינים נוספים הינם אתגרים ביכולת שליטה על סוגרים כמו גם במקרים מסוימים, אי נקיטת שתן משולבת או מעורבת. אי נקיטת שתן מעורבת או משולבת מציינת שני סוגים של בריחת שתן המסתמנים במקביל.

 

איזה עוד מחלות ישנן בהקשר זה?

בכיוון אחר, בריחת שתן בעקבות מחלות מסוימות יכולה לכלול גם דלקת בדרכי השתן התחתונות. מדובר במחלה אשר מייחסים לגורמיה את חדירתם של חיידקי מעיים לדרכי השתן דרך פתח השופכה (ואף באמצעים אחרים). תסמיניה של הדלקת הינם דחיפות במתן שתן, תחושה אשר יכולה להופיע באקראי ובלי קשר למידת מלאות השלפוחית. בנוסף, תכיפות בתדירות השתנה, השתנה לילית וכו'.

בכיוון אף אחד מאלו שנרשמו עד כה, גם סוכרת יכולה להיות מיוחסת אל בריחת שתן בעקבות מחלות. לתמציתו של דבר, מדובר במחלה מטבולית, שמתסמיניה רמות גבוהות של סוכר בדם. באם הסוכר לא מאוזן לאורך זמן, אפשר שיהיו תסמינים בהקשר של כלי דם קטנים ועצבים, לרבות עיצבוב שלפוחית השתן. בהקשר זה, מדובר על חוסר יכולת להבחין בהתמלאות הדרגתית של השלפוחית, ובמקרים מסוימים גם אתגרי שליטה על סוגר השלפוחית, או על שריר השלפוחית. ובאם רמת הגלוקוז בדם מתעלה מעל סף מסוים, אפשר שתפוקת השתן תהיינה בעלייה, ובמקרה זה – גם תדירות השתן. ומעבר לכל זה – אחד מהגורמים המיוחסים לסוכרת מסוג 2 הינם השמנת יתר, אשר כשלעצמה מהווה "גורם סיכון" לבריחת שתן.

 

 

אהבתם את המאמר?

שתפו בפייסבוק
שתפו בווטסאפ
שלחו במייל
הדפיסו

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך

לקביעת פגישת ייעוץ חינם

דילוג לתוכן